Partiotermejä

Partiotermejä

Partiossa, kuten monessa muussakin harrastuksessa on oma slanginsa, jonka ymmärtämiseen voi mennä jonkin aikaa. Tässä muutamia yleisimpiä termejä ja sanoja, joihin partiossa varmasti törmää.

Termit viikkotoiminnassa

Ikäkausivastaava

On vastuussa tietystä ikäkaudesta (sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat). Johtaa osaston muita ryhmänjohtajia.

Sudenpentu

7–10-vuotias partiolainen.

Lauma (Sudenpenturyhmä)

Sudenpentujen partioryhmä, jossa on 10–20 sudenpentua ja kaksi akelaa eli laumanjohtajaa.

Akela

Sudenpentulauman johtaja, yleensä johtaja on yli 20-vuotias tai hänellä on riittävä kokemus johtamisesta.

Seikkailija

10–12-vuotias partiolainen.

Seikkailijajoukkue / -ryhmä

Seikkailijoiden partioryhmä, jossa on noin 10 seikkailijaa ja kaksi sampoa eli seikkailijajoukkueen johtajaa. Seikkailijoiksi siirrytään sudenpentuajan jälkeen.

Sampo

Seikkailijajoukkueen johtaja, yleensä johtaja on yli 17-vuotias.

Tarpoja

12–15-vuotias partiolainen.

Tarpojavartio / -ryhmä

Kahden vartionjohtajan johtama tarpojaryhmä, jossa on alle 10 tarpojaa. Vartioon siirrytään 12-vuotiaina, kun seikkailija-aika on kestänyt kaksi vuotta.

Vartionjohtaja / Ryhmänjohtaja

Johtaa tarpojavartioita ja on samoajaikäinen (15–17-vuotias)

Samoaja

15–17-vuotias partiolainen. Kiehisissä 15 vuotta täyttäneet kastetaan samoajiksi. Samoajat järjestävät omia tapahtumiaan. Samoajat toimivat tarpojavartioiden johtajina ja kokoontuvat kerran kuussa samoajatapaamiseen.

Vaeltaja

18–22-vuotias partiolainen. Vaeltajat järjestävät omia tapahtumiaan sekä suunnittelevat ja toteuttavat lippukunnan muita tapahtumia.

Perhepartio

Alle sudenpentuikäisille ja heidän perheilleen tarkoitettua partiotoimintaa, joka kokoontuu joka kuun viimeinen sunnuntai. Mukana voi olla vanhemmat, isovanhemmat tai vaikka kummit.

Kokous

Kerran viikossa pidettävä 1,5 tuntia kestävä ryhmän tapaaminen, jossa opetellaan jotain uutta, leivotaan, leikitään, askarrellaan tai melkein mitä vaan. Erikoiskokouksista tulee tieto kotiin ajoissa, jos mukaan vaikka tarvitsee jotain erityistä. Kokousvarustukseen kuuluu: ulkovaatteet, muistiinpanovälineet, suorituskirja ja partiopaita ja -huivi.

Termit partiotoiminnassa

B-P [bii-pii]

Englantilainen lordi Robert Baden-Powell (1857–1941) perusti partioliikkeen vuonna 1907 Englannissa.

Kolo

Partiolaisten kokoontumispaikka. Kiehisten kolo sijaitsee Kirkonmäellä osoitteessa Kirkkotie 2.

Sisaruspiiri

Partiotilaisuuksien (kuten kokouksien) päätöspiiri, jossa ollaan käsikkäin kädet ristissä vasen käsi oikean käden päällä.

Jamboree

Joka neljäs vuosi järjestettävä koko maailman partiolaisten yhteisleiri.

Partion organisaatiot

Lippukunta

Rekisteröitynyt yhdistys, joka harjoittaa partiotoimintaa. Lippukuntaa johtaa hallitus, jonka puheenjohtajana on lippukunnanjohtaja (lpkj). Lippukunta koostuu osastoista, joita ovat sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat, vaeltajat ja johtajat.

Piiri

Saman alueen lippukunnat muodostavat piirin. Kiehiset kuuluu Uudenmaan Partiopiiriin, jonka piiritoimisto on Helsingissä. 

Piiri järjestää yhteisiä tapahtumia, esimerkiksi kisoja ja leirejä.

SP

Suomen Partiolaiset, keskusjärjestö, joka koostuu kaikista partiopiireistä. SP:n ”päämaja” eli Partioasema sijaitsee Helsingissä.

Termit lippukunnassa

Kiehinen

Kiehinen on puusta veistetty sytyke. Partiolippukunta Kiehiset ry taas on lippukuntamme nimi.

Leilis = Leilanmaja

Kukkakuja 3 Satukalliossa sijaitseva Leilan maja on järvenpääläisille partiolaisille testamentattu talo, jossa Järvenpään yksi neljästä lippukunnasta, Järvenpään Metsänkävijät, pitää kokouksiaan. Kiehiset pitävät siellä joskus suunnittelukokouksia ja keväisin ja syksyisin osallistumme pihatalkoisiin.

Leuku

Kiehisten oma lehti, jonka artikkeleita löytyy nettisivuilta, sekä ilmestyy aika ajoin paperisena lehtenä.

Lpkj

Lippukunnanjohtaja, joka on perillä kaikista menneistä, meneillään olevista ja tulevista asioista ja tapahtumista. 

Lupauksenanto

Sudenpennut antavat sudenpentulupauksen puurojuhlassa. Lupauksenanto on vanha perinteinen tapa, jonka myötä ”arkajaloista” tulee ”oikeita” partiolaisia. 

Kuksa = Jäsenrekisteri 

Partiolaisten jäsenrekisteriasiat hoidetaan Kuksan kautta. Kuksan kautta myös laskutetaan partion jäsenmaksu, sekä ilmoittaudutaan tapahtumiin. Huoltajalla on tunnukset kuksaan, joilla pystyy ilmoittamaan huollettavan tapahtumaan.

Termit retkeilyssä

Retki

1–2 yön tai päivän partiotapahtuma joko sisällä tai ulkona. Osastot pitävät yhteisiä kevät- ja syysretkiä sekä ryhmät retkeilevät omatoimisesti.

Vaellus

Vaellus on yli yön kestävä suunnistustapahtuma, jossa kierretään luonnossa ennalta sovittua reittiä.

Haikki

Päivän kestävä vaellus, jossa suunnistetaan rastilta toiselle. Rastilla tehdään partioaiheisia tehtäviä.

PT-kisat

Partiotaitokilpailut, jotka ovat yleisimmin partiopiirin tai SP:n järjestämiä kilpailuita, joissa kuljetaan vartion kanssa rastilta toiselle tehden tehtäviä.

Leiri

Vähintään kolme vuorokautta kestävä luonnossa pidettävä tapahtuma, jossa majoitutaan ulkona, suunnistetaan, harjoitellaan partiotaitoja ja pidetään hauskaa. Leirejä järjestetään ympäri vuoden, myös talvella. Kesäleirit voivat olla lippukunnan omia, Uudenmaan Partiopiirin piirileirejä, valtakunnallisia suurleirejä tai ulkomaille suuntautuvia partioleirejä.

Laavu

Kankainen majoite, jossa on avoin etuosa ja taaksepäin vino katto. Sudenpentujen kevätretkillä ja ryhmien retkillä nukutaan yleensä laavuissa.

Trangia

Koottava retkikeitin, jolla voidaan tehdä metsässä ruokaa. Trangia toimii spriillä tai kaasulla.