TEHAS 22 -partiotaitojen syys-sm-kisat


Kuva: Sampo Syrjämäki

Lokakuun toisena viikonloppuna 8.–9.10. Kiehisistä osallistui kolmen henkilön vartio Suomen Partiolaisten järjestämiin SM-partiotaitokilpailuihin, jotka järjestettiin Vaajakoskella Jyväskylässä. Kolme muskettisoturia – 518-vartio osallistui Ruskeaan sarjaan, joka on tarkoitettu yli 18-vuotiaille naisille.

Suvi, 24 v.
Ei kokemusta partiotaitokilpailuista.

Saga, 19 v.
Alla yhdet Uudenmaan partiotaitokilpailut alle 18 v. sekasarjassa vuonna 2018.

Iina, 33 v.
Useita partiotaitokilpailuja taustalla, viimeisin vuonna 2002.

Kilpailuun osallistunut Suvi kirjottaa tapahtumasta:
”Ensimmäiset partiotaitokilpailuni ikinä. Kokemus oli yksi jännittävimmistä asioista, mitä olen partiossa tehnyt. Tapahtumaan lähdön olin päättänyt jo alkukeväästä 2022, kun päätin että nyt on aika tehdä partiossa jotain sellaista, missä pääsen itseni ylittämään oikein kunnolla. Kasasimme vartion jo huhtikuussa 2022. Vartio muutti vielä kokoonpanoa viimeisenä iltana, kun alkuperäinen jäsen oli loukannut itsensä. Onneksi Saga saapui pelastamaan vartiomme ja pääsimme osallistumaan kilpailuun.

Kilpailuissa kuljimme yhteensä 35 km rinkkojemme kanssa rastilta toiselle. Vartiomme yhteispeli toimi erinomaisesti. Emme ottaneet kisaamista liian vakavasti, vaikka jokaisella rastilla annoimme jokainen itsestämme kaiken. Päivän aikana teimme jakkaran, vastasimme tietovisa kysymyksiin tehtaista ja niiden historiasta, annoimme palovammaan ensiapua ja esitimme tietomme sähköturvallisuudesta, sekä suunnistimme sekä kaupungissa että metsän siimeksessä.

Yörastille saavuimme hyvin väsyneinä, jalat rakoilla, nälkäisinä ja saimme käteemme neljä rastitehtävää. Pystytimme majoitteen, lepäsimme hetken ja päätimme, miten etenemme tehtävien kanssa. Sovimme yhdessä, että teemme tehtäviä niin hyvin kuin osaamme ja kuinka kauan jaksamme. Istuimme rivissä laavumme suussa luoden harjaa ja rikkakihveliä, suunnitellen räppiä ja siihen sopivia kehosoittimia, valmistaen jugurttia haudutusuunissa, vastaamalla luonnonsuojelualueita koskeviin kysymyksiin, sekä tehden haarukkanyöriä.
Palautimme kaikki tehtävät 2:30, ja siirryimme yöpuulle. (Seuraavana päivänä selvisi myös, että väsymyksen keskellä tehty räppi, koreografia, sekä kehosoittimista muodostuva esitys sai täydet pisteet. Iloinen yllätys.)

Lepäsimme hyvin hyytävissä olosuhteissa aamuun, pakkasimme tavaramme ja poistuimme
yörastilta 7:30. Aamun aikana suoritettiin vielä neljä rastia, joissa pääsimme näyttämään taitomme onnettomuustilanteiden priorisoinnissa, vaaituksessa (korkeuserojen määritystä), eri kielien hallinnassa, sekä litimärän sukan kuivatuksessa. Sunnuntain aikana vartiomme puntit painoivat aika paljon ja maaliin päästyämme olo oli onnellinen. Me tehtiin se.

Partiotaitokilpailut olivat haastava, raskas kokemus, mutta ainakin itsensä ylittäminen tuli tehtyä, jokaisen vartiomme jäsenen osalta. Partio on paikka, jossa jokainen pääsee ylittämään itsensä. Olen todella kiitollinen Iinalle ja Sagalle, kun lähtivät kisaamaan kanssani. Voi olla, että kun olemme vähän lepuuttaneet mieltämme, ei nämä jää viimeisiksi kisoiksi.