liity partioon!
liity
liity

Kesäleiri 2018

27.08.2018 klo 23:37

Kiehisten ikioma kesäleiri pidettiin Tammelassa 30.7.-5.8.

Kesäleirille lähdettiin maanantaiaamuna bussilla kolon pihasta. Paikan päällä oli luvassa lounas ja telttojen pystytystä. Leirin teemana oli Paluu tulevaisuuteen, ja kasarielokuvatrilogian mukaisesti ensimmäisenä päivänä rakennettiin aikakone vanhasta auton raadosta.

Aikakoneen kanssa matkattiin tiistaina Villiin länteen, jossa harjoiteltiin tuohon maailman aikaan tärkeitä taitoja, muun muassa lassoamista ja jousipyssyllä ampumista. Leiriläiset pääsivät myös kokeilemaan kullanhuuhdontaa.

Keskiviikkona sudenpennut lähtivät aamutuimaan tutustumaan läheiseen Hämeen luontokeskukseen, ja pääsivät aamun aikana myös eräjormakasteeseen luonto-oppaan johdolla. Tämän jälkeen alkoi sudenpentujen haikki, jonka aikana lapset rakensivat varaosan edellisiltana rikki menneeseen aikakoneeseen.

Illalla aikakone saatiinkin toimimaan, ja jengi kuljetettua 80-luvulta tähän päivään - ja vähän ylikin. Torstaina oli tulevaisuuspäivä, jolloin syötiin teemanmukaisesti kasvisruokaa. Sudenpennut lähtivät lounaan jälkeen kotimatkalle.

Torstai-iltana alettiin valmistautumaan Kiehisten legendaariseen riihitykseen, eli yhden yön vaellukseen, jonka aikana pääsee koettelemaan omia ja ryhmänsä partiotaitoja.

Perjantaiaamuna alkoi riihitys, ja lauantaina leiripaikalle palasikin joukko väsyneitä riihittäjiä. Lounaan ja saunomisen jälkeen lepo siis maittoi, myös johtajille. Illalla syötiin hyvää ruokaa ja juhlittiin hyvin mennyttä riihitystä - pääsiväthän kaikki osallistuneet omasta luokastaan läpi.

Sunnuntaina pakattiin sopivasti edellisillan sateessa kastuneet kamat ja lähdettiin kohti Järvenpäätä.

Lue koko juttu

KiehGlow

Mikä ihmeen Kuutamourakka?

14.12.2017 klo 20:49

Kiehisten perinteinen Kuutamourakka järjestetään 26.-27.1.2018 pitkän tauon jälkeen. Mutta mikäs ihmeen urakka on kyseessä?

"Niille rohkeille, jotka uskaltautuvat tammikuun pakkasiin, antaa Kuutamourakka mahdollisuuden elämyksiin. Hiihtäminen kuutamossa, jäätyneiden ruokatarvikkeiden muuttaminen herkulliseksi vatsantäytteeksi nuotiolla, rastitehtävien ratkominen, auringon nousu kirpeänä talviaamuna - mikä voisi olla sen parempaa?" (Kiehisten 30-vuotishistoriikki 2005)

Kiehisten perinteinen Kuutamourakka on takuuvarmasti ikimuistoinen kokemus tarpojille ja samoajille. Perjantai-iltana useampi kisavartio lähtee seikkailemaan yön selkään, suorittamaan erilaisia rastitehtäviä ja suunnistamaan kuun valossa.

Yön päätteeksi, hiihtämisen tai kävelemisen jälkeen pääsee viiimeinkin makoilemaan omaan makuupussiin lämpimässä puolijoukkueteltassa. Lauantaina puolilta päivin koittaa kotiinlähdön aika, mutta onneksi mieli on täynnä upeita muistoja edellisyöltä.

Kerää joukkueesi kasaan, katso tapahtuman lappu läpi ja ilmoittaudu alkuvuoden viileimpään tapahtumaan!

"Onko vielä pitkä matka jonnekin? Sitä mietimme taivaltaessamme Lemmenlaakson pimeillä ja lumisilla laduilla. Kuu kumotti tummalta taivaalta luoden maahan synkeät varjot." (Ellu ja Milla, Leuku 1/1998)

Lue koko juttu

Adventtikalenteri 2016 B

Partiolaisten Adventtikalenteri

25.10.2016 klo 18:44

Perinteiset adventtikalenterit tulevat taas. Kalenterit ovat koristaneet suomalaisia koteja jo vuodesta -47. Tänä vuonna niitä saa myös netistä.

Jouluperinteeksi muodostunut adventtikalenteri on lämmittänyt jo kuusi vuosikymmentä suomalaisten sydämiä. Adventtikalenteri on kuvakalenteri, jonka mukana tulee kuusi hauskaa pakettikorttia. Kalenterien myyminen on lippukuntien merkittävin varainkeruukampanja. Ihana kalenterin ensimmäisen luukun pääsee avaamaan tänä vuonna jo 27.11!

Kalenterin historia

Adventtikalenterien myyminen varainkeruuna rantautui partiotyttöjen johtaja Tessi Fazerin mukana Ruotsista 40-luvulla. Ensimmäinen kalenteri tuli myyntiin vuonna 1947 ja sen kuvitti Fazerin ystävä Ulla von Wendt. Kalentereita painettiin kyseisenä vuonna 15 000 kappaletta. Jo ensimmäisessä kalenterissa luukut alkoivat ensimmäisestä adventista, ja perinne on jatkunut tähän päivään saakka.

Ensimmäisessä kalenterissa kuvana oli hauska piparikakkutalo, jossa ovet ja ikkunat toimivat luukkuina. Tämä malli esiintyi kolmessa ensimmäisessä kalenterissa. Alkuvuosina tietyille päiville vakiintui tietyt kuva-aiheet, jotka ovat kantaneet läpi vuosien. Esimerkiksi jokaisena adventtina luukun takaa paljastuu kynttilä ja itsenäisyyspäivänä on Suomen lippu. Paperisen kalenterin takaosa oli 1980-luvulle asti voipaperimaista paperia, jonka kuulsi läpi, kun luukku avattiin.

Von Wendt kuvitti kalenteria useita vuosia. Hänen lisäkseen kalentereita on kuvittanut muun muassa Kerstin Fryckstrand, Anna-Maija Usma ja Marja-Liisa Pitkäranta. Tämän vuoden kalenterin on suunnitellut Noora Katto.

Aikaisempia kalentereita voi käydä ihailemassa täältä.

Adventtikalenterit painetaan Hämeenlinnassa.

Varainkeruu

Kalenterien myynti on partiolaisten merkittävin varainkeruukampanja. Jokaisesta myydystä kalenterista lippukunta saa muutaman euron. Kerätyt varat lippukunta saa käyttä haluamallaan tavalla. Loput myytyjen kalenterien hinnasta menee Suomen Partiolaisten toimintaan. Varoilla esimerkiksi kehitettään partiotoimintaa ja järjestetään tapahtumia kuten Roihun kaltaisia finnjamboreeta.

Kiehisissä rahoja käytetään laadukkaan toiminnan tekemiseen, maksetaan retki- ja leirikämppien vuokria ja hankitaan varusteita kuten telttoja ja trangioita. Kalenterirahojen ansiosta saamme pidettyä retkimaksut alhaisina ja järjestettyä kaikille ikäkausille omaa ohjelmaa.

Tänä vuonna kalentereita voi nykytrendien mukaan ostaa netistä. Kalenterin voi tilata kotimaahan tai ulkomaille. Kalenterihinnan päällä tulee postikulut. Netistä ostaessa tulee merkitä lippukunta, jota haluaa tukea. Valikossa on kaikki Suomessa toimivat lippukunnat ja Kiehiset löytyvät K-kirjaimen kohdalta. Kalenterin voi tilata itselleen tai kaverille.

http://www.adventtikalenteri.fi/osta/

Kiehiset myyvät perinteisesti kalentereita Järvenpään Prismassa viikolla 46 maanantaista perjantaihin klo 17-19. Kaikki ryhmät osallistuvat myymiseen ja myyjät tunnistaa sinisestä partiopaidasta ja sini-vihreästä huivista. Kalentereita saa myös soittamalla tutulle partiolaiselle!

Advettikalenterin ostamalla tuet arvokasta kaupunkisi tai kuntasi nuorisotoimintaa. Kiitos siitä!

Lue koko juttu

Perhevaellus Nuuksiossa

11.10.2016 klo 18:01

Kiehisten perhevaellus järjestettiin tänä vuonna kauniissa Nuuksion kansallispuistossa Espoossa. Päiväsarjan 8 perhejoukkuetta sekä 4 yösarjan perhejoukkuetta ottivat toisistaan mittaa Disney-teemaisessa seikkailussa. Molemmissa sarjoissa kilpailu oli erittäin kova.

Sää suosi ja matkaan lähdettiin jo aikaisin aamulla. Ohjelmassa oli mm. taikasauvojen rakentamista, Disney tietoutta ja ensiaputaitoja. Ruokarastilla pääsimme maistelemaan perinteistä partioherkkua makaronimössöä Rottatouille hengessä. Yösarjalaiset leiriytyivät Iso-Holmassa. Aamupalan ja pakkaamisen jälkeen etsittiin vielä Baloo-karhua, jonka jälkeen suuntasimme kotia kohti väsyneinä, mutta yhtä perhevaellusta rikkaampana. Seuraavaksi jännitetään puurojuhlaa, jossa julistetaan molempien sarjojen voittajia!

- Anna

Lue koko juttu

sfa

Syksyn Aloitustapahtuma

06.08.2016 klo 13:10

Partiosyksy lähenee kovaa vauhtia. Kokoukset jatkuvat viikolla 34, mutta sitä ennen järjestetään koko lippukunnan yhteinen aloituskokous eli Aloitustapahtuma.

Aloitustapahtuma järjestetään 18.8.2016 klo 18-20 Rantapuiston hiekkakentällä eli ravintola Huilin edustalla olevalla kentällä. Luvassa on hauskaa tekemistä kaiken ikäisille ja uusien jäsenien ilmoittautuminen. Tapahtuma on avoin kaikille.

Kiehiset lippukuntana

Järvenpään Kiehisissä on noin 200 jäsentä, joista suurin osa on viikottain toimintaan osallistuvia lapsia, nuoria ja johtajia. Lisäksi lippukunnalla on kannatusjäseniä sekä jäseniä, jotka eivät toimi viikottain lippukunnassa, mutta toimivat muissa partio-organisaatioissa.

Kiehiset on nuorekas ja yksi Uudenmaan partiopiirin suurimmista lippukunnista ja osallistumme aktiivisesti niin piirin, kattojärjestö Suomen Partiolaisten kuin kansainvälisiinkin tapahtumiin. Viimeksi kiehisiä on osallistunut Finnjamboree Roihulle, joka järjestettiin heinäkuun lopulla Evolla. Lisäksi lippukunta järjestää omia tapahtumia ja retkiä ympäri vuoden. Tapahtumakalenteri löytyy täältä.

Viime vuonna lippukunnassa kokoontui viikottain 15 ryhmää. Kiehiset on sekalippukunta eli jäseninä on sekä tyttöjä, että poikia. Sudenpennut ja seikkailijat kokoontuvat viikkokokouksissa tyttö- ja poikaryhmissä, mutta tarpojista ylöspäin tytöt ja pojat kokoontuvat yhdessä. Kiehiset tekevät Suomen Partiolaisten suunnittelemaa ikäkausiohjelmaa. Ikäkausiohjelma on suunniteltu vastaamaan ja kehittämään ikäkauden lasten tarpeita ja kasvua.

Sudenpentu, samoaja vai mahdollistaja?

Partiossa lapset ja nuoret on jaettu viiteen ikäkauteen, jotka ovat:

Sudenpennut eli 7-9 -vuotiaat. Sudenpennut oppivat peruspartiotaitoja, ryhmässä toimimista ja leikkivät. Sudenpennut suorittavat jälkiä. Sudenpentuja johtavat akelat, joka ovat yleensä täysi-ikäisiä partiojohtajia.

Seikkailijat eli 10-12 -vuotiaat. Seikkailijat jatkavat perustaitojen oppimista ja retkeilevät jo rohkeammin. Seikkailijoiden ohjelma koostuu ilmansuunnista. Heitä johtaa sammot, jotka ovat yli 16-vuotiaita.

Tarpojat eli 12-15 -vuotiaat. Tarpojien ohjelma koostuu neljästä tarposta, joista jokainen kestää puoli vuotta. Tarpojat jatkavat partiotaitojen oppimista, mutta myös sosiaalisia taitoja ja luovuutta. Tarpojia johtaa samoaja.

Samoajat eli 15-17 -vuotiaat. Samoajat toimivat jo johtajina, jonka lisäksi heille on erilaisia, vapaaehtoisia aktiviteettejä. Kiehisissä samoajat kokoontuvat kerran kuussa.

Vaeltajat eli 18-22 -vuotiaat. Vaeltajat toimivat samoajien tavoin johtajina. Vaeltajillakin on vapaaehtoisia aktivitteejä. Vaeltajat voivat suorittaa Partiojohtajan peruskoulutuksen.

Mahdollistaja eli yli 23-vuotiaat. Aikuisille ei ole omaa ikäkausiohjelmaa, vaan he toimivat lippukunnassa johtajina ja taustatukena. Kiehisissä viikkotoiminnassa on mahdollistajia vain sudenpentu- ja seikkailijajohtajina. Heitä toimii myös hallituksessa.

Lippukunnassa toimii myös perhepartio, joka on tarkoitettu alle kouluikäsille ja heidän vanhemmilleen. Perhepartio kokoontuu kerran kuukaudessa. Lisätietoja perhepartiosta täältä.

Kaikissa ryhmissä on tilaa! Aloitustapahtumassa pääsee tutustumaan ikäryhmiin ja johtajiin. Sivun vasemmalla laidalla on punainen "Liity partioon" -pallo, jonka takaa löytyy lisätietoa aloittamisesta ja liittymisestä.

Hauskaa tulevaa partiovuotta kaikille vanhoille ja uusille jäsenille: tervetuloa mukaan toimintaan!

Lue koko juttu

yhtkuva

Roihu päivä päivältä

31.07.2016 klo 19:14

Viime torstaina päättyi 17 000 osallistujan Roihu. Hämeenlinnan Evolla järjestetty leiri oli seitsemäs SP:n järjestämä Finnjamboree, ja vuoden 2016 kohokohta.

Keskiviikkona 20.7. klo 6:30 oli kolon edustalla viitisenkymmentä partiolaista odottamassa bussia. Luvassa olisi 9 päivää letkeää leirielämää 17 000 samanhenkisen ihmisen kanssa Hämeenlinnan Evolla. Osa kiehisjohtajista oli ottanut varaslähdön Roihuun, ja ollut rakennusleirillä jo viikonlopusta alkaen.

Bussimatkan jälkeen aloitettiin leirilippukunnan rakentaminen: pystytettiin telttoja ja väkerrettiin esim. kuivatuspuita ja leiriporttia. Iltapäivällä leirilippukuntaan saapui myös parisenkymmentä itävaltalaista samoajaa johtajineen. Vaikka laajemmin leirialueeseen ei vielä ehtinyt tutustumaan, oli ilmassa jo kansainvälisen suurleirin tuntua.

Illalla koko leiri kerääntyi päälavan eteen seuraamaan Avajaisia. Odottelu ja jonottaminen… nyt alkaa vaikuttaa suurleiriltä. 17 000 partiolaisen siirtäminen suureen suppaan ei vielä keskiviikkona sujunut ongelmitta, mutta loppuleirin yhteisohjelmiin siirtyminen oli jo sujuvaa.

Heti torstaina alkoi leiriarki: Tarpojat lähtivät Minälaaksoon pohtimaan omia vahvuuksiaan. Samoajista ensimmäiset lähtivät jo virvatuliinsa (24 tunnin ohjelma leirialueen ulkopuolella), ja loput jäivät tutustumaan pesteihinsä ja leirialueeseen. Päivällisen jälkeen oli leirilippukunnan oma illtaohjelma, myöhemmin illalla aukesi kahvila Club Encore, johon moni Kiehinen oli pestattu.

Perjantaina tarpojat hakivat perspektiiviä maailmaan Globaalilaaksosta, ja illalla pääsi tutustumaan muihin maihin ja kulttuureihin kv-vieraiden järjestämissä PopUp-pisteissä. Lauantaina tarpojien ohjelmassa oli vuorossa Vesilaakso. Illalla hiljennyttiin koko leirin yhteiseen hartaukseen.

Sunnuntaina oli vierailupäivä, jolloin tarpojatkin saivat vapaasti pyöriä leirialueella. Kiehisillekin saapui muutama vierailija. Illalla oli kolmas yhteisohjelma, Keskiäiset, joka oli kaikkien mielestä upea. Myöhemmin illalla kiehissamoajia ja -vaeltajia saattoi bongata Club Encoren ysäribileistä.

Maanantaina palattiin taas normaaliin päivärytmiin. Tarpojat viettivät päivän Luovuuslaaksossa. Päivällisen jälkeen oli Kiehisten alaleirin, Raikun, oma iltaohjelma.

Tiistaina tarpojilla oli luvassa Elämyslaakso. Illalla koko leiri vietti taiteiden yötä: tarpojille oli järjestetty disko, samoajat ja vaeltajat kävivät eri ohjelmapisteillä ja iltapalaksi oli maittavaa grilliruokaa.

Keskiviikko oli viimeinen varsinainen leiripäivä. Tarpojat osallistuivat Metsälaakson yrittäjähenkiseen ohjelmaan. Päivällisen jälkeen oli vuorossa Päättäjäiset. Illan yllätysesiintyjänä oli Sanni, ja kaikilla vaikutti olevan hauskaa. Viimeiselle illalle tyypillisesti hiljaisuuden jälkeen alkoi leirijäynien teko muille lippukunnille. Jäynän on tarkoitus tuottaa iloa myös kohteelleen (viimeistään pienen alkuhämmenyksen jälkeen), varastelu ja ilkivalta eivät ole jäyniä.

Torstaina hyvästeltiin itävaltalaiset vieraat ja purettiin leirilippukunta. Iltapäivällä alkoi bussimatka kohti kotia, mukana monta uutta muistoa.

Lue koko juttu

Vinkit Roihulle

16.07.2016 klo 18:52

Suomen suurimman leirin eli Roihun alkuun on enää muutama päivä. Lue alta parhaat vinkit ja viimeiset ohjeet!

Evolla järjestettävälle Roihu 2016-leirille on tulossa jopa 17 000 partiolaista ympäri maailmaa. Kiehisiä leirille on osallistumassa päälle 50 innokasta partiolaista. Ensimmäiset Kiehiset ovat jo rakennusleirillä rakentamassa leiriä.

Lähtö leirille

Kiehisten bussi kohti leiriä lähtee keskiviikkona 20.7 klo 6.30. Muista tulla ajoissa paikalle. Koska lähtö on aikaisin, niin kannattaa laittaa kaikki tavarat valmiiksi jo illalla. Aamulla on mukava herätä, kun ei tarvitse kuin syödä aamupala (runsas) ja pukea vaatteet päälle. Bussiin voi ottaa pientä evästä mukaan, sillä leiripaikalle saavuttua alkaa oman savun rakentaminen.

Savu

Kiehiset majoittautuvat Raiku-alaleirissä (keltaisen värinen kartassa), Kefeus-kylässä. Savumme nimi on Kiehiset ja se sijaitsee lähellä leirin ilmoittautumispaikkaa. Naapureina meillä on Poseidon, Mameloukki ja Karhunvartijat. Mahtavasta Roihu-puhelinsovelluksesta voi käydä tarkastelemassa leirialueen karttaa. Pikku linnut lauloivat, että leiriportista on tulossa aivan huikea.

Leirilippukunnan vieraana on parikymmentä samoaja-ikäistä itävaltalaista partiolaista ja heidän johtajansa. He majoittuvat ja toimivat leirillä kanssamme. Kannattaa opetella muutama saksankielinen fraasi (ainakin kiitos, anteeksi ja ole hyvä), jotta vieraamme tuntuvat olansa kotoisaksi. Kannattaa opetella myös hiukan partiosanastoa englanniksi (tai saksaksi), sillä vieraitamme kiinnostaa takuu varmasti millaista partio Suomessa on.

Pakkaaminen

Pakkaamisessa on tärkeää, että pakkaat sen verran mukaan kuin jaksat kantaa. Leirikirjeen mukana tullut pakkauslista on loistava apua. Siihen on helppo merkitä rastilla, kun on pakannut listalla olleen tuotteen. Jos lista on kadonnut, niin sen voi tulostaa osoitteesta: https://roihu2016.fi/materiaalit/leirikirjeet

Muista nimikoida kaikki varusteet. Savussamme asuu noin 80 henkeä, joten tavarat menevät varmasti sekaisin. Nimen lisäksi kannattaa kirjoittaa lippukunnan nimi, jos tavara jää esimerksi ohjelmalaaksoon.

Hygienia

Pakkaa mukaan tarpeeksi alusvaatteita ja sukkia, jotta voit vaihtaa ne joka päivä. Leirillä asioidaan bajamajoissa, joten päiväreppuun kannattaa ottaa oma käsidesi mukaan siltä varalta, että vessasta on sellainen loppu. Kasteuspyyhkeita on hyvä olla myös mukana, jotta siihen voi keskellä päivää pyyhkäistä vähän kasvoja, kainaloita ja vaikka hikisiä varpaita.

Saippuan ja shamppoon tulee olla biohajoavia. Leiripaikan luonto joutuu kovalle rasitukselle leiristä, joten vähennetään rasitusta ympäristöystävällisillä pesuaineilla.

Muuta

Leirillä on erilaisia kioskeja, kahviloita ja leirimyymälä, joista voi ostaa kaikkea kivaa. Kannattaa varata vähän taskurahaa mukaan, jotta voi käydä vaikka limpparilla kavereiden kanssa. Johtajien helpotukseksi leirillä käy myös yleisimmät maksukortit.

Lue huolella vielä kerran leirikirjeessä olevat säännöt, jotta tiedt miten leirillä toimitaan. Näin suurella leirillä on erityisen tärkeää kuunnella ja totella johtajia. Kaikki johtajat auttavat mielellään, jos tulee ongelmia. Leirillä on oma sairaala, jos jotain käy ja omassa savussamme on ensiapuvastaava, joka huolehtii pienet naarmut, murheet ja päänsäryt.

Nyt ei kun pakkaamaan ja odottamaan lähtöpäivää! Kuinka moni saa nukuttua viimeisiä öitä? :)

Mahtavaa Roihu-leiriä kaikille! Mä oon liekeissä!

Lue koko juttu

Tarinoita Tuluksella

16.06.2016 klo 19:54

Sudenpentujen ja seikkailijoiden kesäleiri järjestettiin 9.-12.6. Partionummella. Totuudenhan kuulee aina lasten suusta, joten tässä on muutamia leiriläisten kirjoittamia tarinoita hauskasta kesäleiristä.

Tuluksella osaa leiriläisistä pyydettiin kirjoittamaan tarina tai juttu leiristä. Tähän Leukuun on valittu kolme erilaista juttua.

Leiri on ollut todella kiva tähän asti. Ainoa tylsä asia on ollut että on ollut vähän kylmä. Telttaporukka oli kiva, Ruoka hyvää, Haikki kiva ja kaverit kivoja. Järvivesi oli vähän kylmää, mutta sauna ihanan lämmin. kaiken kaikkiaan leiri oli todella mukava! Loppu!

-Akseli

Haikki

Tämä lyhyt tarina kertoo Tulus leirin haikista Ensimmäinen rasti oli semmoinen et sudarit ja seikkailiat teki eri jutut. Olen siis seikkailia joten teemme Roihun logon. Eli piti sahata ohjeiden mukaan siihen kuuluvat palat. Parini tai se toinen ryhmämme seikkailia, joka oli poika ei ollut niin ärsyttävä kuin mä luulin. Kun saatiin kaikki sahattua niin me aloitettiin maalaaminen. Saimme työmme toisiksi nopeiten valmiiksi. Toinen Rasti oli hyvin tylsä, kun piti tunnistaa erilaiset puulajit, kuinka hyvin ne syttyy ja miltä niiden lehdet näyttää. En osannut siitä melkein mitään ja luulen että 2 meni väärin. tai no enemmän ihan varmasti. 3 Rasti oli kaikkein vaikein siinä piti sioittaa ilmansuunat ja väliilmansuunat kompanssin avulla oikeisiin paikkoihin ja esim. kivi pohjoiseen. sitten piti tunnistaa kivi ja pistää se pohjoiseen. Neljäs Rasti oli Ruoka Rasti. Me tehtiin Makaroonia, Jauhelihaa ha tomaati sörseliä semmosta mössöä. En osaa varmaan kertoa muut Viiden Rasti oli semmonen AB vai C juttu et esim. Mikä palaa huonoiten A puu (kait) B kangas C kiehinen et joo tästäkään en osaa Myöskään kertoo muuta. Kuudes Rasti oli niin kuin morse aakosistapiti tietää mikä kirjain tulee semmonen jännä en osaa tästäkään kertoa muuta. Seitsemäs Rasti oli ensiapu hommeli. Se oli kaikkein tyhmin rasti kun siellä Annika oli "tajuttomana" Mä katoin hingäittääkö Annika ja se hengitti sitten yriti herätellä sitä mut ei heränny sitten pyysi et joku soittais leikisti 112. Mutta pojat sano -Ei ole puhelinta ja -Ei oel ahu oli tosi kivaa. Ja unohdin yhen Rastin en muista. Siinä oli Rata missä oli kaiken laisii esteitä ja Muki jossa oli vettä ja siitä piti yrittää tehä Rata ilman etten vettä ei läikyi.

- Noora K

Leirillä tehtiin melkein aina kaikkea kivaa esim: uinti, vapaa aika, suunnistus ja hyvää ruokaa joka päivä. ja tylsää tämän tarinan kirjoittaminen ja kylmä. Mutta yöt oli tylsiä koska heräsin ihan aina 4-7 kertaa kylmyyteen vaikka olisin tehnyt mitä.

LOPPU!!

-Saku

Huom! Lasten tarinoita ei ole korjailtu mitenkään, ei edes kirjoitusvirheitä. :)

Lue koko juttu

sfa

Tuluksen pakkausvinkit

05.06.2016 klo 15:54

Ensi torstaina alkaa sudenpentujen ja seikkailijoiden kesäleiri Tulus! Lasten leirille pakkaaminen tarjoaa omat haasteensa niin sään kuin tavaroidenkin puolesta.

Suomen kesä on vaihteleva ja yllättävä, joten varsinkin alkukesästä pidettävälle leirille varusteita kannattaa varata erilaisiin sääolosuhteisiin. Pakatessa kannattaa tarkistaa tulevan viikon sää. Tätä merkintää kirjoittaessa Nurmijärvelle ennustetaan leirin ajaksi sateista ja viileää. Eli myös pitkähihaisia mukaan!

Kuka pakkaa tavarat?

Pakkaamisessa tulee muistaa, kenen tavaroita pakataan. Omia vai jonkun toisen? Älä ikinä pakkaa rinkkaa toisen puolesta, älä edes pienen sudenpennun. Pieni partiolainen ei ehkä tiedä kuinka monta sukkaparia ja t-paitaa kannattaa ottaa leirille mukaan, joten tässä kohtaa apu on tarpeen. Mutta kun leirillä pitää etsiä pimeässä teltassa otsalampun valossa kuivaa sukkaparia, on hyvä tietää mihin rinkan sopukoihin ne on pakattu. Kun ei tiedä missä tavarat on, purkaa helposti koko rinkan, levittää tavarat ympäri telttaa ja sitten taas ihmetellään parin tunnin päästä,että missä ne puhtaat alushousut olivatkaan. Tavaroiden käyttäjän tulisi siis olla itse pakkaamisessa mukana, jotta hän tietäisi missä mikäkin on. Lisäksi pieni partiolainen oppii samalla itse pakkaamaan ja ymmärtämään mitä tavaroita leirille kannattaa ottaa mukaan. Seuraavalle retkelle tai leirille pakkaaminen on taatusti helpompaa!

Rinkka vai lätkäkassi?

Ehdottomasti rinkka. Leireillä (ja myös retkillä) partiolaiset kantavat tavaroitaan ja rinkka on siihen paras väline. Lätkäkassiin mahtuu ehkä enemmän, mutta rinkat on suunniteltu kantamiseen. Rinkassa paino jakaantuu tasaisesti hartioille ja lantiolle, joten painavankin rinkan kantaminen on helppoa ja mukavaa. Metsässä on hyvin harvoin tasaista kohtaa, joten tavaroita on hankala vetää ja heppoisilla hihnoilla varustettua kassia ei jaksa kantaa montaa metriä. Useissa rinkoissa taskut on jaettu osiin, joihin tavarat saa helposti jaettua. Tämä helpottaa myös niiden löytämistä.

Rinkassa tavarat kannattaa pakata seuraavasti:

1. painavimmat tavarat esim. makuupussi ja kengät alimmaiseksi

2. pikku tilpehööri pieniin taskuihin esim. kanteen tai sivutaskuihin

3. yleisimmin tarvittavat päällimäiseksi eli esimerkiksi ruokailuvälineet ja puhtaat sukat

Nimikointi

Kaikki tavarat kannattaa nimikoida leirille. Paras keino on vaatteisiin ommeltavat nauhat, joissa lukee omistajan nimi. Jos tälläisiä ei löydy, niin hyvä tapa on kirjoittaa nimi pesulappuun. Leirillä tavaroita häviää ja nimikoitu tavara löytää lopussa yleensä omistajansa.

Vedenpitävästi pakkaaminen

Hyvä tapa suojata vaatteet kosteudelta on muovipussit. Vaatteet kannattaa pakata ryhmittäin pusseihin. Eli paidat yhteen muovipussiin, housut toiseen... Lisäksi pusseihin kannattaa laittaa maalarinteipillä niiden sisältö. Housuja sisältävään pussiin kannattaa kirjoittaa "housut", jolloin pieni partiolainen tietää mitä pussi sisältää. Samoin tavaroita etsivää leiriläistä auttava johtaja löytää kaivattavan tavaran helpommin.

Muutkin kuin vaatteet kannattaa pakata pusseihin. Hygieniatuotteet kannattaa laittaa vaikka kosmetiikkalaukkuun, jolloin hammastahnat ja saippuat eivät vaeltele ympäri rinkkaa ja telttaa, vaan ovat kootusti samassa paikassa. Ruokailuvälineet kannattaa myös laittaa pussiin. Tähän käy vaikka kangaskassi. Kassissa lautaset ja haarukat pysyvät puhtaana. Näiden lisäksi ruokailuvälineiden kanssa kannattaa pakata pieni astiapyyhe, johon leiriläinen voi kuivata astiansa.

Rinkalle kannattaa ottaa mukaan sadesuoja, joka suojaa itse rinkkaa kastumiselta. Jos rinkka ei itsessän ole vedenpitävä tai sille ei ole hankittu omaa sadesuojaa, niin iso jätesäkki käy hommaan mainiosti. Tämäkin kannattaa nimikoida maalarinteipillä.

Talvi- vai kesämakuupussi?

Makuupussin valinta riippuu säästä. Tulukselle on luvattu viileitä öitä, joten tälle leirille talvi- tai kolmen vuodenajan pussi on paras vaihtoehto. Kuumaa makuupussia saa aina viilennettyä avaamalla vetoketjua, mutta kylmää pussia ei saa lämpimäksi ilman extra peittoa.

Makuupussissa kannattaa nukkua mahdollisimman vähissä vaatteissa, jotta sinne ei keräänny kosteutta. Jos nukkuu paljon pukeutuneena ohuessa pussissa, tulee aamuyöstä paljon kylmempi, kuin jos nukkuisi pelkällä t-paidalla ja yöshortseissa lämpimässä pussissa. Suuri vaatemäärä sitoo kosteutta ja nukkujalle tulee äkkiä kylmä.

Tyhjä jalkopää on viileä, joten jos makuupussi on leiriläiselle liian iso, niin tyhjäksi jäävän pään voi ummistaa sitomalla sen remmillä tai narulla. Muista jättää jaloille vähän liikkumatilaa.

Namut ja muut extrat

Leiriläinen voi ottaa mukaan hiukan karkkia ja muuta hyvää. Muista kuitenkin pakata niitä kohtuudella. Leirillä tarjotaan hyvää ja ravitsevaa ruokaa, jolla pieni partiolainen jaksaa koko päivän. Nälkä ei leirillä tule, joten leiriläinen ei tarvitse omasta takaa kuin ruokailuvälineet ja juomapullon.

Tyyny on ihana lisä metsässä nukkumiseen. Mukaan voi ottaa pienen tyynyn tai sitten tehdä paikan päällä sellaisen. Leirityynyyn tarvitset vain tyynyliinan ja paksun puseron. Pusero taitellaan nätisti ja sujautetaan tyynyliinaan.

Hyttysmyrkkyä kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Paras on roll-on, sillä aerosoli saattaa pamahtaa kuumuudessa ja on haitallinen ympäristölle. Roll-on on turvallinen hävittää eikä rikkoutuessaan vuoda yhtä helposti kuin aerosoli.

Elektroniikka

Puhelimet, tabletit, pelikonsolit ynnä muut vimpaimet tulee jättää kotiin. Niitä ei leirillä tarvita ja yhteyden lapseen saa leirin johtajien kautta. Pienen partiolaisen koti-ikäväkin helpottuu, kun hän ei ole koko ajan soittamassa kavereille tai kotiin. Leirillä ei ole elektroniikan latausmahdollisuutta. Otsalampulle kannattaa pakata varapatterit mukaan.

Pakkaamisen abc

1. Pakkaaminen kannattaa siis tehdä yhdessä pienen partiolaisen kanssa, jotta hän leirillä tietää missä mikäkin tavara on.

2. Nimikoi jokainen tavara

3. Laita tavarat vedenpitäviin pusseihin tavararyhmittäin.

4. Pakkaa painavat tavarat alimmaiseksi rinkkaan ja paljon tarvittavat päällimäiseksi.

5. Makuupussi kannattaa valita sään mukaan. Mielummin liian kuuma kuin liian kylmä.

6. Elektroniikka jätetään kotiin

Hauskaa pakkaamista, leirillä nähdään!

Lue koko juttu

Terveisiä Roihu-tekijältä

15.05.2016 klo 12:47

Roihu-leirin alkuun on enää muutama kuukausi. Leirille osallistujat pääsevät nauttimaan leirin ohjelmasta, mutta mitä tapahtuu oikeasti kulissien takana? Miten suurleirille tehdään ohjelmaa? Lue tästä pitkäaikaisen sudenpentujohtajan ja eräguru Minttu Rahkolan ajatuksia Roihun ohjelman järjestämisestä!

Moikka,

Olen Roihulla vaeltajakasvatuksen erätaitokymppinä, eli suunnittelen kollegani Mikon kanssa vaeltajille aktiviteetteja liittyen erätaitoihin ja luontojuttuihin. Vaeltajat ovat leirillä pestissä, mutta sen ohessa heidän on mahdollista osallistua vaeltajaohjelmaan, jota on tarjolla koko leirin ajan K-18-laakossa. Tässä tekstissä kerron hieman omasta pestistäni ja siitä, mitä leirin logon ja somejulkaisujen takana on tapahtunut tähän mennessä.

Lähdin Roihu-pestiini mukaan marraskuussa 2015. Kerroin Johtajatulien kotimatkalla autossa, että jonkinlainen pesti leirillä voisi kiinnostaa. Matkaseurana oli tietysti sattumalta Laura, vaeltajakasvatuksen päällikkö, eli minun pomon pomo. No niin siinä sitten kävi, että Laura ilmiantoi minut erä- ja luonto-ohjelmasta vastaaville mestareille (minun pomoille) Essille ja Jooselle. Jo muutamia pestejä tehneet tietävät, että Facebook on vaarallinen nakkikone. Sitä kautta minä olen saanut kaikki kyselyt uusiin pesteihin: Huimalle, Roihulle ja Säihkeelle. Niin kävi myös nyt, sain viestiä Jooselta ja heti perään myös puhelinsoiton. Tehokasta täytyy sanoa, koska kaikkiin kysyttyihin juttuihin olen lähtenyt mukaan.

Tästä pestistä olin ollut kiinnostunut jo ennen yhteydenottoa. Sitten piti vain päättää, haluanko ja kykenenkö ottamaan haasteen vastaan. Tein loppuvuodesta töitä yliopistolla, opiskelin ja kirjoitin diplomityötä. Jostain syystä kuitenkin päätin, että kyllä tämän täytyy olla kiva pesti ja lähdin mukaan. Vaikka järkevästi ajateltuna minulla ei todellakaan olisi ollut aikaa ylimäärin, elin elämäni kiireisintä syksyä ja sitten kevättä. Vielä olen elossa ja lähes järjissäni. (kai?) Lähdin mukaan tietämättä, kenen kanssa hommaa tulisin hoitamaan, en tiennyt edes kymppiparini nimeä. Huh, se oli jännittävää ja niin mielenkiintoista.

Tähän mennessä olen jo tavannut kymppiparini muutaman kerran ja olen ehtinyt osallistumaan skypemaratoneille ja laittamaan sähköposteja hurjan määrän. Oikeastaan on ollut aika jännittävää ja kiehtovaa tehdä töitä sellaisen ihmisen kanssa, jota en tuntenut aluksi. Nyt olen jo sitä mieltä, että tunnen Mikon. :) Kannatti siis lähteä mukaan. Olen tutustunut yhteen hyvään tyyppiin ihan vahingossa yhdessä tehden.

Pestin aikana on jo ideoitu ja karsittu aktiviteetteja noin kahdestakymmenestä neljääntoista. Kaikkien aktiviteettien runko on suunniteltu ja mietitty, mikä kaikkea niitä varten tarvitaan. Tilauslistoja on tehty ainakin kolme. Turvallisuussuunnitelmia on tehty ja hiottu. Voiko tulenpuhallusta järjestää metsässä, entä mitä riskejä liittyy jousimetsästykseen? Keväällä on rekrytoitu tiimin jäsenet, joita on nyt kuusi. Kaikenlaista on siis ehtinyt tapahtua jo tähän mennessä, vaikka leiriin on vielä pari kuukautta.

Oma elämäni oli kiireistä syksyn ja alkukevään, mutta nyt ovat Roihun tekemisen kiireisimmät ajat käsillä. Tällä hetkellä hankitaan ja tilataan kaikki materiaali, jota tarvitaan. Meillä erätaito-ohjelmassa kaikenlaista tavaraa ja nappulaa on paljon. Hankintalistassamme on 132 artikkelia. Nyt pitää myös saada aktiviteettien suunnitelmat tarkentumaan todellisiksi ohjeiksi, sillä kaikki painettava materiaali menee ’oikolukuun’ kesäkuuksi.

Tämän projektin aikana olen harjoitellut erilaisten listojen tekemistä oikein urakalla, joten tässä muutama myös teille

4 live-viikonloppua + 1 tuleva

monta skypemaratonia oman tiimin, eli Mikon ja tekijöiden kanssa

5 skypekokousta omien pomojen kanssa

6 skypekokousta oman osa-alueen kanssa

130 lähetettyä sähköpostia

vielä enemmän vastaanotettuja viestejä

4 Yammer-keskustelua

xx h työtä tietokoneella (en kehtaa myöntää edes itselle kuinka paljon)

∞ kpl uneen tuudittaneita todo-listoja

ROIHUN PROS AND CONS

+ Uudet haasteet on aina tervetulleita. Pääsee ylittämään itsensä mahdollisesti.

+ Uudet tyypit. Tähän mennessä olen tutustunut kahteen, joita voisin kutsua ystäviksi.

+ Ison organisaation kiemurat ja ymmärrys sen toiminnasta on suuri plussa jatkossa.

+ Olen oppinut ryhmätyötaitoja ja erilaisten työtapojen hyväksymistä. Meitä on moneen junaan ja yleensä se on vain plussaa. (Ja välillä se vaatii hermoja)

+ Voi sanoa tekevänsä Roihua. Koska onhan se nyt siistiä olla tekemässä isointa leiriä ikinä!

- Toisinaan tekeminen vaatii enemmän istumalihaksia ja näytön tuijottamista kuin mielenkiintoa.

- Asiat ovat vaikeita ja vaativat pohdintaa.

- Tekemistä tuntuu olevan loputtomasti.

- Iso organisaatio on hankala käsittää ja asioiden selvittämiseen menee aikaa.

- Mitkä asiat ovat minun vastuulla ja mitkä hoitaa joku muu?

= Saan enemmän kuin annan!

Kirjoittaja edustaa Kiehisten Tampereen osastoa ja aikoo olla Roihulla koko rahan edestä raksan alusta purkuleirin loppupuolelle

Lue koko juttu

Tulus 2016

26.04.2016 klo 19:22

Sudenpennut ja seikkailijat leireilevät tänä kesänä Tulus-leirillä Nurmijärven Partionummelle

Tulus2016-leiri järjestetään 9.-12.6.2016 Nurmijärven Partionummella. Leiri on tarkoitettu sudenpennuille (7-9v) ja seikkailijoille (10-12v). Leirillä opetellaan partiotaitoja tulen merkeissä. Luvassa on upeita leirihetkiä, uusien asioiden oppimista uusien ja vanhojen kavereiden kanssa! Leiri järjestetään yhdessä Järvenpään Metsänkävijöiden kanssa.

Tulus on perinteinen tulentekoväline ja leirillä oppii erityisesti tuleen liittyviä taitoja ja turvallisuutta, hauskanpito unohtamatta!

Leiripaikka on Märkiö-järven rannalla ja leiri vietetään metsäisissä maisemissa. Leiriläiset nukkuvat koko leirin teltoissa. Leiri maksaa leiriläisille 55 euroa.

Leirille lähdetään torstaina 9.6 Järvenpään kirkon pihasta linja-autokyydillä. Leiriltä palataan omilla kyydeillä. Leiriläiset voi noutaa klo 12 leiripaikalta. Leiripaikan osoite on Vihtilammintie 45, 05200 Rajamäki.

Tapahtumajohtajat ovat Linneä Kivekäs Kiehisistä ja Reinhard Lindqvist JäMestä. Heihin voi ottaa yhteyttä, mikäli ilmenee kysymyksiä:

Linnea: puh. 045 675 2396 tai linnea95@hotmail.fi

Reinhard: puh. 040 042 6245 tai rani@jarvenpaanmetsankavijat.fi

Ilmoittautuminen leirille on auki edullisemmalla hinnalla 30.4 asti. Leirille voi ilmoittautua jälki-ilmoittautumisessa kalliimmalla hinnalla 15.5 asti. Leirille ilmoittaudutaan Holvi-nettikaupan kautta, jossa leirimaksu maksetaan kätevästi ilmoittautumisen yhteydessä.

Linkki ilmoittautumiseen: https://holvi.com/shop/tulus16/product/0386b1bd6cd9af75d330b9b39750ffe0/

Tule mukaan kesän kipinöivämpään tapahtumaan, saamaan uusia ystäviä ja leireilemään ensimmäistä kertaa!

Lue koko juttu

partioviikko

Partioviikolla tapahtuu

15.04.2016 klo 11:46

Partioviikkoa vietetään 18.-24. huhtikuuta. Järvenpäässä on silloin enemmän ohjelmaa kuin ikinä ennen.

Partioviikkoa vietetään aina sillä viikolla, kun on partiolaisten suojeluspyhimyksen Pyhän Yrjänän päivä.

Tiistaina 19.4. järjestetään perinteinen Kiehisten oma Yrjönpäiväjuhla klo 18 alkaen Seppälän talolla Kyrölässä. Luvassa on muun muassa lauluja, esityksiä ja legendaarinen Kakkukilpailu. Tervetuloa koko perheen voimin!

Keskiviikkona ja torstaina kaikki voivat tulla tutustumaan järvenpääläiseen partiotoimintaan, kun paikalliset lippukunnat järjestävät yhdessä PopUp-partiokolon Rantapuistoon klo 18-20.

Keskiviikkona 20.4. on paljon erilaista tekemistä ja ohjelmaa 7-9 vuotiaille sudenpennuille sekä perhepartiolaisille, jotka ovat alle kouluikäisiä lapsia vanhempiensa tai jonkun muun aikuisen kanssa. Tapahtuma on avoin kaikille, joten tervetuloa koko perheen voimin Rantapuistoon tutustumaan järvenpääläisiin partiolaisiin ja kokeilemaan hauskoja aktiviteetteja klo 18-20 välillä!

Torstaina 21.4. PopUp-koloiltaan ovat tervetulleita seikkailijoiden ja tarpojien lisäksi kaikki 10-15-vuotiaat partiosta kiinnostuneet. Tervetuloa Rantapuistoon torstaina klo 18-20 tutustumaan partiolaisiin ja tekemään hauskoja aktiviteetteja!

Perjantaista lauantaihin kevään ROK-kurssilaiset ovat Mäntsälässä kurssin metsäosuudella harjoittelemassa vartion retken johtamista.

Sunnuntaina 24.4. parisenkymmentä Kiehistä osallistuu Uudenmaan partiopiirin ja Pääkaupunkiseudun partiolaisten yhteiseen Kohtaamiseen. Helsingin keskustassa järjestettävässä tapahtumassa päästään tutustumaan saman ikäkauden edustajiin ympäri Uusimaata erilaisten aktiviteettien parissa.

Lue koko juttu

TARKKAAJAN PALUU

05.04.2016 klo 13:47

Tarkkaaja on taas pitänyt silmät ja korvat auki Kololla. Lue mitä paljastui tällä kertaa!

Emma aikoo osallistua MM-ralliin 2017

Omenamehu ei kelpaa kaikille

Nikillä on salainen ihailija

Atte on kaunis poika

Kuka on koristellut kuusen alkkareilla?

Johanna on kiva

Jaakon civic elää!

Joku tuijottaa!?

Onko Tonilla karvoja?

Lue koko juttu

sfa

Tervetuloa uuden Leukun pariin!

29.03.2016 klo 12:10

Lippukuntalehti Leuku siirtyy painetusta versiosta blogiksi. Uudessa Leukussa pääset heti lukemaan lippukunnan kuulumisia ja nauttimaan puuhailuistamme!

Lippukuntalehti Leuku on perinteisesti ilmestynyt muutaman kerran vuodessa painettuna versiona. Vanhassa Leukussa on päässyt tutustumaan muutamaan vuoden isoimpaan tapahtumaan, lukemaan johtajista ja nauttimaan Tarkkaajan huomioista. Lehti on ilahduttanut Kiehisiä useita vuosia, mutta nuorekas lippukunta ansaitsee nuorekkaan julkaisuilmeen. Leuku siirtyy printistä blogiin ja muutaman kerran sijaan siitä pääsee nauttimaan viikottain! Mutta ei huolta, paperinen Leuku ei tule kokonaan katomaan. Printtiversio julkaistaan kerran vuodessa ja siihen kerätään vuoden kohokohdat ja parhaat kirjoitukset. Lehti julkaistaan aina Puurojuhlassa joulukuussa.

Uudistuneen Leukun tekemiseen pääsee osallistumaan koko lippukunta. Ensi syksystä alkaen ryhmät kirjoittelevat kokouksistaan ja retkistään, tapahtumista kerrotaan kuulumisia sekä saadaan infoa partioprojekteista, joissa on mukana Kiehisiä. Perinteitä ei kuitenkaan unohdeta. Rakastetut Hoitsu K. ja Tarkkaaja ilmestyvät edelleen. Kololle voi jättää kysymyksiä ja vinkkejä Tarkkaaja-laatikkoon. Nyt vain silmät ja korvat auki! Uuteen Leukuun pääsee myös kirjoittamaan kaikki halukkaat. Leuku on partiolehti ja kaikki partioon ja sen toimintaan liittyvät tekstit ovat tervetulleita. Myös valokuvia on mahdollista julkaista Leukussa entistä enemmän. Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat kirjoittaa tai olet ottanut kuvia!

Leukua tulee luotsaamaan Blogimestari, joka on vastuussa julkaistavasta sisällöstä. Blogimestariin ja Leukuun saa yhteyden lähettämällä sähköpostia osoitteseen leuku@kieh.fi.

Tervetuloa uudistuneen Leukun pariin! Hyviä lukuhetkiä ja ihanaa kevään alkua!

Aurinkoisin partioterveisin,

Laura, Viestintävastaava

Lue koko juttu